Tarton ja Lundin matkapäiväkirja, osa 2; "Lepposten klubi ja katutaidetta"

tl;dr Kävin syömässä Genialistide Klubilla ja kävelin kaupungilla kuvailemassa seiniä.

Sain Turun yliopistosäätiöltä tutkijahuoneresidenssin reiluksi viikoksi Tartossa, Villa Tammekannissa. Tartosta suunta käy Lundiin konferenssiin ja sieltä omaan sänkyyn pötkölleen.

Tänään oli kaunis ilma ja lounasreissulla tuli käytyä hiipimässä pitkin kaupungin katuja. Tähän kirjoitukseen olen valinnut vain seinätaidetta ja muutaman fiilistelykuvan

Lepposten klubi

Lounaalla kävin Genialistide Klubilla, missä toimii Göök, joka on Tarton yksi harvoista kokonaan vegaanisista paikoista. Siis turvallinen käydä, kun ei tarvitse jännittää, mitä nuo hieman oudoilta näyttävät ruokien nimet meinaavat.
Klubi, jonka nimen voisi suomentaa "Lepposten klubi" sijaitsee osoiteessa Magasini 5. Vanha rakennus ja ympäristökin on vähän sopivan rähjäinen.

Katujen Lai ja Magasini risteyksestä näkyy sortunut muuri. Lepposten klubi sijaitsee siellä.

Sisäänkäynti on tuosta terassilta. Rohkeasti vaan, ei siellä puukosta saa.
Kuva terassilta kadulle. Erityisen viehättävää on tuo vastapäisessä talossa roikkuva pyykki.
Klubin ympäristöstä tulee mieleeni vasta katsomani Jacques Tatin elokuva "Enoni on toista maata". Ei siis se Arpellien ultramoderni talo, vaan Herra Hulotin kotitalo, jossa joutuu kävelemään monta mutkaa, että pääsee ovelle.

Niin ja tokihan Göökin ruoka oli maittavaa ja edullista. Sienicurry riisillä 3,50 ja jälkkäriksi brownie jäätelöllä 2,50 + kahvi 2 €. Kahvi muuten tuntuu maksavan vähän joka paikassa tuon kaksi euroa. Foliohattu epäilisi kartellia, mutta järjissään oleva miettisi vielä hetken.

Karri riisillä. Syödessä oli hyvä lueskella, sillä paikka on rauhallinen, eikä taustamusiikki pauhaa liiaksi.
Tällaisesta saisi kotopuolessa maksaa varmaan enemmänkin kuin neljä ja puoli euroa. Pelkkä torttu jäätelöineen 2,50.
 Vatsa täynnä ja artikkeli luettuna oli hyvä jatkaa kävelyä. Ja monen moista toki näkyikin.

Jännä kirkko

Osoitteessa Magasini 1 on vähän rapistumaan päässyt Viron apostolisen ortodoksisen kirkon rakennus. En pahemmin tunne kirkollista terminologiaa, mutta googlettelemalla käy ilmi että kirkko on Neitseen Marian kuolonuneen nukkumiselle osoitettu rakennus. Kyseessä on siis paikallinen Uspenskin katedraali, eli Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen katedraali.

Magasinin varrella on myös jännä kirkko. Ovessa on ortodoksiristejä, mutta olin katsovani, että katolla olisi poikkipuuton risti. Portissa oli tekstiä venäjäksi, joten oletin kirkon olevan jonkin Tarton venäläisen (ortodoksi)seurakunnan kirkko. Arvaus osui jokseenkin liki. Viehättävä noin, mutta kunnostuskaan ei ehkä tuhoaisi kirkkoa

Katutaidetta

Küütrin, Rüütlin ja Kompaniin rajaamalla tontilla on meneillään jokin rakennustyö. Tontin toisella reunalla on kuitenkin vielä vanhaa seinää tai muuria, jossa on mielenkiintoisia katutaiteita.

Küütrin puolella kysytään "Kess sina tahad olla?", "kuka haluat olla", on kysymys, vaikka muutama virhe onkin tullut. Ihmishahmo vieressä kruunaa kuvan.

Edellisen vieressä todetaan, että "Elu on selline". En haluaisi ajatella, että tällä on mitään tekoa DNA:n "Elämä on"-mainoksen kanssa, mutta hieno toteamus silti. Elämä on sellaista.

Kompaniin puolella kerrotaan "Anarhism ei tähenda kaost, vaid reegliteta elu". Eli se, mitä jokainen anarkistinen ajattelija joutuu ehtimiseen toistelemaan "Anarkismi ei tarkoita kaaosta, vaan säännötöntä elämää".
Tuohon viimeiseen anarkismikertomukseen pitää lisätä, että säännötön/hallitsematon elämä ei tarkoita eloa pellossa (kaaosta), ilman mitään ohjaavia sääntöjä tai hyviä käytäntöjä. Säännöttömyys viittaa pikemmin ylhäältä pakotettuun säännöstöön, tai kuten syndikalistien (se punamusta tähti) anarkisti.net -sivustolla kerrotaan "Anarkismi on vapaa yhteiskuntapoliittinen aate joka ajaa tasavertaista, demokraattista järjestäytymistä ja kaikkien alistussuhteiden hävittämistä kaikissa mittakaavoissa."
Sille, joka erityisesti kiinnostuu anarkismista, saattaa olla hyödyksi Stanford Encyclopedia of Philosophyn artikkeli anarkismista.

Tuosta kun pääsin jatkamaan, törmäsin melko nuoreen huskyn pentuun, tai johonkin vähän sen oloiseen koiraan, hippi-ihmisineen. Pentu suostui hieman nuuhkaisemaan ja nuolaisemaan kättä, mutta sen järsimä omena vei silti voiton ja kiinnostus minuun lopahti heti.

Jaani-kadulla Mungan ja Lutsun välisessä korttelissa löytyy tällainen kuva. Teksti jää osin värillisen kuvan alle, mutta arvaan, että siinä ehkä voisi olla "Please, love something else than money", "Pyydän, rakasta jotain muuta kuin rahaa". Tosin voin olla väärässäkin ja siinä saatetaan myös ruinata massia.

Katutaidetta vähän virallisemmin

Tartossa ei seinillä ole pelkästään ihmisten itsensä piirtelemiä kuvia, vaan talojen seinissä on myös muraaleja. Seinämaalauksia on onneksi alkanut ilmestyä myös Turkuun, kannattaa vilkaista, synkät talot muuttuvat viehkommiksi kun nätisti maalaa.
Jakobin ja Lain ristyksessä on vanhahko kuva (oletan vanhaksi, en tiedä), tai vähän vanhaa tyyliä mukaileva kellokuva, talon seinässä. Kuvassa on hauskasti myös jännittävä kontrasti uuden ja vanhan rakennuksen yhteensovittelussa.

Tähtvere-kadun varrella on hauska linjurimuraali. Supilinn 15 on linjan nimi. Katu on kaupunginosien Tähvere ja Supilinn erottaja.

Fiilistelyä


Tällaisena raunistulalaisena sydäntä lämmittää kun kulkee sellaisia katuja, joilla on sama fiilis kuin omilla hoodeilla, joten Tähtveren ja Kroonuaia seudut ovat mukavaa talsittavaa.
Kroonuaian varrella on vanhoja rakennuksia ja myös uusia tyyliin sopiviksi rakennettuja taloja. Erinomaista suunnittelua!

Tähtvere on äkkiseltään sellainen katu, että täällä voisi jopa sopeutua asumaan.
Tähtveren varrelta otettu kuva Supilinna suuntaan. Ihmeellisiä muumitaloja joka puolella.

Kommentit

Suositut tekstit